zondag 13 september 2015

Bourgondisch rundvleesstoofpotje

Geen opmerkingen:
 
Het regent, de dagen worden korter....wat ben ik toch dol op de seizoenen. Ik kijk nu al weer uit naar avondjes op de bank met een lekker glas wijn en een hapje. Maar ook een kop thee en een dekentje zijn favoriet bij een fijne tv serie.

En dan het eten, zodra het wat kouder wordt komen er toch weer erg fijne gerechten op tafel, zoals dit heerlijke stoofpotje wat de hele zondag lekker kon pruttelen. Even wat hakken en snijden, en dan bijna geen omkijken meer na.



En als je dan zoals ik achteraf iets te lui blijkt, omdat de tijd ineens zo snel kan gaan (met het niets doen en hangen op de bank) en dan toch kiest voor frites (van onze top snackbar, die zichzelf cafetaria noemt) en een salade, ben je helemaal snel klaar.

Het originele plan was een stoofpotje met spruitjes en puree (maar dat kan morgen ook nog, want van stoofvlees heb je altijd genoeg voor 2 dagen als je maar met z'n tweetjes bent, dat is ook zo fijn).

Ik serveerde het stoofvlees apart (helaas geen mini creuset pan, want dat zou perfect passen) omdat dit wat beter was met de salade, maar normaal een ruime schep over mijn puree, want niets is lekkerder!


Wat heb je nodig voor het stoofpotje:
  • 500 gram (magere) runderlappen op kamertemperatuur in blokjes
  • 1 grote ui in grove stukken
  • 1 grote teen knoflook fijn gehakt
  • 1 grote winterwortel in plakjes
  • 1 bakje champignons - champignons door de helft of in vieren
  • 1 blaadje laurier
  • 1 dessertlepel gedroogde tijm
  • 1 dessertlepel gedroogde rozemarijn
  • Scheutje rode wijnazijn
  • 100/200 ml rode wijn
  • 1 dessertlepel tomatenpuree
  • 1 blokje rundvleesbouillon opgelost in ongeveer 400 ml warm water
  • 1 plakje ontbijtkoek
  • Peper en zout naar smaak 
  • Klont boter
Doe een klont boter in een braadpan en braad daar het vlees (op kamertemperatuur) in aan. Voeg als het vlees rondom bruin is wat peper en zout toe en daarna de uien en knoflook. Roer het geheel goed om en bak de uien glazig.

Als alles glazig ziet voeg je een dessertlepel tomatenpuree en een scheut azijn toe. Roer dit wederom goed om en bak even mee. Daarna voeg je laurier, tijm, rozemarijn en bouillon toe (let op belangrijk dat het water/bouillon warm is bij het toevoegen) en breng het geheel aan de kook en voeg nog een scheutje wijn toe en draai daarna het vuur lager. Laat het op een van de laagste standen een uur of 3/4 pruttelen en roer af en toe om.

Als het vlees gaar en zacht is en uit elkaar valt (of bijna uit elkaar valt) voeg je wortel en champignons toe en indien nodig nog wat water. Laat de wortel en champignons even zachtjes meekoken tot ze gaar zijn. Voeg naar smaak eventueel nog peper en/of zout toe.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff