maandag 24 november 2014

Runder goulash met rijst en een frisse komkommersalade

Geen opmerkingen:
 
Het wordt weer kouder; dus tijd voor stoofpotjes! Deze zondag had ik weer tijd om iets lekker lang te laten sudderen. Ik koos voor goulash. En het voordeel...ik hoefde vandaag bijna niets te doen, beetje rijst koken, komkommersalade maken en klaar! Wat een goede start van de week.




De goulash - voor ongeveer 3 a 4 personen

  • 500 gram runderlappen (of ander stoofvlees)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3 kleuren paprika in grove stukken
  • 2 uien in halve ringen
  • 2 knoflookteentjes fijn gesneden
  • 4 dl warm water
  • 1 bouillon blokje (groente- of runderbouillon)
  • 2 dessertlepels paprikapoeder (ik gebruikte gerookte, maar dat is niet overal verkrijgbaar en niet iedereen vindt dit lekker)
  • 1,5 dessertlepel karwijzaad
  • peper
  • zout
  • Gemalen chili (uit een molentje) 
  • Peterselie - eetlepel
  • Zure room

Laat het vlees op kamertemperatuur komen (zie mijn suddervlees blog uitleg waarom).
Snijdt het in grove stukken en bestrooi met een deel van het paprikapoeder, peper en zout.
Snijdt de ui en knoflook.
Bak in een braadpan het vlees aan.
Voeg als het vlees dichtgeschroeid is de ui en knoflook toe, bak deze glazig (schuif het vlees even naar een kant of haal het uit de pan als er te weinig ruimte is).
Voeg nu het blikje tomatenpuree toe en bak even mee. Het bakken zorgt ervoor dat de tomatenpuree ietwat ontzuurt.
Voeg nu het warm water en de overige kruiden en het bouillonblokje toe.
Laat alles zachtjes een uur of 2,5 stoven.
Snijd nu de parprika in grove stukken laat deze nog een uurtje zachtjes meegaren.
Indien je de saus te dik vindt voeg je wat water toe en indien te dun laat je deze iets inkoken.
Voeg naar smaak peper en zout toe.

Serveer de goulash met wat zure room, rijst een een bijv. de komkommersalade (indien je de saus romig wilt maken kun je ook crème fraîche aan de saus toevoegen, doe dit als het gerecht klaar is. Crème fraîche is in tegenstelling tot zure room wel geschikt in warme gerechten, zure room serveer je apart naast het gerecht, maar dat hoeft niet als er al crème fraîche door het gerecht zit.). 

Variaties:
Voeg blokjes aardappel toe en/of sperziebonen.
Serveer met een gekookte aardappel of aardappelpuree.


De komkommersalade

  • 1 komkommer in plakjes
  • 5 eetlepels yoghurt
  • 1 dessertlepel honing
  • 1 dessertlepel peterselie
  • Zout
  • Peper
  • Chili uit een molentje

Snijd een komkommer in dunne plakjes (bij voorkeur met een rasp of keukenmachine).
Maak een dressing van een paar eetlepels yoghurt, honing, peper, zout, peterselie, chili uit een molentje en wat honing en voeg naar smaak meer of minder ingrediënten toe.
Roer alles door elkaar, en klaar!


Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff