zondag 2 november 2014

Ketjap kip met snijbonen en rijst

4 opmerkingen:
 
Dit gerecht eet ik al jaren en nu ook deze zondag. Ooit geïnspireerd door een Surinaamse vriendin, het recept is dus Surinaams, maar ik rommel altijd maar wat aan (zoals ik met veel gerechten doe). Het smaakt nooit exact hetzelfde en je kunt er natuurlijk mee variëren. Je kunt de kip bijvoorbeeld ook eten op een broodje, of met bami, nasi etc. De kip is een goede basis voor meerdere gerechten.
 



Voor 2 personen:
  • 200/250 gram kipfilet of kippendijen/poten (alleen bij vlees met bot geldt dit gewicht niet, ga dan van een x aantal stukken pp uit).
  • 400 gram snijbonen
  • 2 tomaten
  • 2 grote tenen knoflook
  • 2 uien
  • 3 maggiblokjes (van die kleine vierkante bouillonblokjes, verpakt in een rood/gele verpakking)
  • 1 rode peper of *Madame Jeanette als je het echt pittig wilt
  • Ketjap manis
  • Sojasaus
  • Gember
  • Tomatenpuree
  • Peper
  • Olie
  • Rijst

Voorbereiding
Snijd de kipfilet en dunne plakjes en marineer even in wat ketjap. Indien je stukken kip gebruikt kun je direct marineren.
Snipper de uien, hak de knoflook fijn of pers deze, rasp wat gember 1 a 2 cm, snijd de tomaten in blokjes en snijd de rode peper fijn, bij gebruik *Madame Jeanette lees het stukje hieronder.
Snijd de snijbonen in grove stukken.
Kook of stoom de rijst.

*Indien je kiest voor het toevoegen van Madame Jeanette kun je de peper het beste met het gerecht laten meekoken en hier eventueel een gaatje in prikken. Deze peper moet je dus niet gesneden aan het gerecht toevoegen. Na het bereiden of als het gerecht de juiste pittigheid heeft haal je de peper er weer uit.

Snijbonen
Fruit in een pan 1 teentje knoflook, 1 gesnipperde ui, een deel van de rode peper (naar smaak) en 1 tomaat. Als alles glazig ziet voeg je de snijbonen met aanhangend vocht toe en roerbak mee. Indien nodig voeg je daarna nog wat vocht toe zodat deze kan stoven. Voeg 1 a 2 maggiblokjes toe, wat zwarte peper en laat stoven totdat deze gaar zijn maar nog wel een beetje een bite hebben. Laat de deksel op het einde van de pan zodat het water zoveel mogelijk verdampt.

Kip
Fruit in een pan 1 teentje knoflook, 1 ui, de gember (vers ongeveer een goede theelepel), een deel van de rode peper (naar smaak) en 1 tomaat. Als alles glazig ziet voeg je de kip toe. Roerbak alles rondom totdat de kip is dichtgeschroeid. Voeg nu een flinke theelepel tomatenpuree toe en bak even mee. Daarna een flinke scheut ketjap (ik vermoed een deciliter of een eetlepel of 6/8. Roer goed door en voeg daarna een scheut sojasaus toe (ik ga uit van een eetlepel of 2/3) en 1 maggiblokje. Roer alles weer goed door en voeg een scheutje water door (dit verdampt ook weer tijdens het stoven). Laat het gerecht even goed stoven zodat het bouillonblokje ook goed oplost. Proef en voeg eventueel naar smaak nog iets toe.

Serveer de kip en snijbonen met rijst.

Eet smakelijk!




4 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit en niet moeilijk te maken. Dit ga ik vanavond uitproberen!
    Groet,
    Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zojuist gegeten en het was heerlijk! Zelfs mijn kieskeurige pubers vonden het lekker. Is zeker niet de laatste keer dat ik het gemaakt heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vanavond gegeten en er werd meteen gevraagd het regelmatiger op tafel te zetten. Door de kleinkruimels van anderhalf en 3, wel de peper tijdens het koken maar vervangen door sambal op tafel. Zelfs die vonden het zalig. Top recept. Dank je , Lien

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vandaag gemaakt en het was heerlijk! Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff