zaterdag 6 december 2014

Hertenbiefstuk met rode wijnsaus

2 opmerkingen:
 
Het is koud (echt winter mag ik het nog niet noemen), dus tijd voor wild. Een stukje hert is altijd lekker, maar stiekem vind ik de saus nog lekkerder. Zonder deze rode wijnsaus is het eigenlijk maar een saai stukje vlees.



Ik at de hertenbiefstuk met roergebakken rode spruitjes en aardappelpuree.

Wat heb je nodig voor 2 personen:
  • 2 hertenbiefstukjes
  • 1 pot wildfond
  • 3 a 4 dl rode wijn
  • 2 sjalotjes
  • Roomboter voor het aanfruiten (een eetlepel)
  • 80/100 gram ijskoude blokjes roomboter
  • 1 dessertlepel gedroogde of verse tijm
  • 1 teen knoflook
  • 1 blaadje laurier
  • 1 eetlepel honing
  • Peper
  • Zout
Laat de hertenbiefstuk op kamertemperatuur komen.

Snijd ondertussen de sjalotjes fijn.
Warm in een klein pannetje wat boter en fruit de sjalotjes aan, voeg daarna de tijm, laurier en knoflook toe (grof gehakt) en fruit even mee.
Voeg nu de wijn, wildfond en honing toe en laat alles zachtjes inkoken.

Dep de hertenbiefstuk af, bestrooi met peper en bak deze in de boter aan beide zijdes een minuut of 2. Neem uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie zodat deze nog rustig nagaart en het vocht door het vlees heen gaat. Bij het opdienen nog wat zout toevoegen.

Zodra de wijnsaus ingekookt is (ongeveer voor de helft) zeef je deze en breng de saus weer zachtjes de kook.

Voor het opdienen en het afmaken van de saus: neem de saus nu van het vuur en klop er nu de koude boterblokjes doorheen (blijft kloppen als je de blokjes toevoegt), dit zorgt voor een mooie saus en binding. Let wel op dat je dit echt pas op het moment doet dat je de saus ook gaat gebruiken. Zorg dus dat alles verder al klaar is en je vlees en overig garnituur eventueel al op het bord ligt (gebruik voorverwarmde borden om te zorgen dat alles goed op temperatuur blijft, dit doe je door de borden op een lage temperatuur te verwarmen in bijvoorbeeld je oven).

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Hoe heb je de spruitjes precies gemaakt? Die zien er ook erg lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb de spruitjes schoongemaakt, gehalveerd en op laag vuur met wat echte boter gebakken, heb ze minstens een half uur op laten staan. Wat ook mogelijk is is ze even aanbakken en daarna in beetjes wat bouillon toe te voegen. Dan garen ze iets sneller en de bouillon geeft ook een lekkere smaak. Bouillon dus steeds toevoegen als de eerder toegevoegde opgenomen/verdampt is.

    BeantwoordenVerwijderen

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff