zondag 14 december 2014

Lekker winters: spruitjes met spekjes en appel en knolselderij/aardappelpuree

Geen opmerkingen:
 
Gisteren had ik behoefte aan winterse kost met veel vitamine. Ondanks het regelmatig drinken van de lekkerste verse sapjes uit de slowjuicer, het koken van verse groente, blijf ik net als half Nederland verkouden. Gisteren na een dagje lekker lang slapen, sporten en het hoognodige winkelen werd het een goede maaltijd met spruitjes. En spruitjes zijn kleine vitamine c bommetjes, dus een super food eigenlijk.





De spruitjes maakte ik extra lekker door de toevoeging van spekje en stukjes appel. Om de puree een extra winters tintje te geven werd dat knolselderij/aardappelpuree. Ik at hierbij een lekker venkelworstje, maar iets vegetarisch kan natuurlijk ook.

De spruitjes

  • 400 gram kleine spruitjes
  • 1 klein bakje magere spekjes
  • 1 appel
  • Klont boter
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat


Maak de spruitjes schoon en kook ze met wat zout beetgaar (in een minuut of 10/15).
Bak de spekjes in een wok aan in een klontje boter (boter omdat de spruitjes er straks bij gaan). Voeg daarna de spruitjes toe en roer op hoog vuur om. Voeg de appel toe en warm mee en voeg naar smaak peper, zout en nootmuskaat toe.

Je zult zien dat spruitjes op deze manier een stuk toegankelijker zijn. Ikzelf ben dol op de ietwat bittere smaak, maar niet iedereen.

De puree

  • Halve knolselderij in kleine blokjes
  • 4 grote kruimige aardappels in kleine blokjes
  • Peper
  • Zout
  • Klont boter
  • 1 dl warme melk


Kook de aardappels samen met de knolselderij gaar in 20 minuten.
Als alles gaar is pureer je de knolselderij en aardappels met een pureeknijper of stamper. Als alles fijn is voeg je de warme melk en de klont boter toe. Roer dit goed door en voeg naar smaak nog peper en zout toe.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff