zondag 28 december 2014

Home made mayonaise en whiskysaus

Geen opmerkingen:
 
Mijn oma vindt veel gerechten maar apart, dus serveerde ik dit jaar met kerst vooraf een ouderwets, en dus zeker niet apart, spannend of raar, garnalencocktail. Met lekkere Hollandse garnalen is dit altijd een klein feest.

Om dit simpele voorafje zo lekker mogelijk te maken, maakte ik zelf mayonaise waarvan ik de whiskysaus maakt.

Hollandse garnalencocktail met avocado, ijsbergsla en homemade whiskysaus


Zie hier het recept:

Mayonaise
  • 2 eierdooiers
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel citroensap of azijn
  • snufje witte peper
  • 2 dl zonnebloem/arachideolie

Belangrijk is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Meng de eierdooiers met mosterd, zout, peper en citroensap. Klop daarna het geheel met een garde of een handmixer en voeg in een dun straaltje de olie toe. Je zult zien dat je langzaam een dikke substantie krijgt en ineens is het echte mayonaise, simpeler kan het niet.
Deze basismayonaise kun je natuurlijk nog kruiden naar smaak.

Mocht je olijfolie willen gebruiken, gebruik dan slechts een deel voor de smaak. Dus 90/10 zonnebloem/olijfolie. Anders zal de mayonaise niet lekker van smaak zijn. Zonnebloemolie is samen met arachideolie het meest neutraal.


Whiskysaus
  • 3 flinke eetlepels mayonaise
  • 1 à 2 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels geklopte slagroom
  • 1 eetlepel whisky
  • Cayennepeper 
  • Snufje zout

Roer de mayonaise met ketchup, 1 eetlepel whiskey en een snufje cayennepeper en zout door elkaar en proef, voeg naar smaak bijvoorbeeld wat meer cayennepeper toe. Voeg daarna twee eetlepels geklopte slagroom toe en spatel dit rustig door de saus heen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff