zaterdag 29 november 2014

Shashuka oftewel eieren in een pannetje

Geen opmerkingen:
 
Dit heerlijke vegagerecht at ik vandaag. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de Arabische keuken, maar wordt ook veel gegeten in Israël. Lekker met een stuk stokbrood, of turks brood.
Ik maakte de Ottolenghi variant en voegde er nog wat kikkererwten en feta aan toe. En dat was een groot succes!



Volgens Ottolenghi is het een ontbijt of brunchgerecht, maar ik vind het, mede door de toevoeging van de feta en kikkererwten, een volwaardige maaltijd. Verder heb ik ook niet volledig met verse tomaten gewerkt. Dit omdat ik ook niet echt hele lekkere rijpe kon vinden, dus combineerde ik het met gepelde tomaten uit blik en zo paste ik nog wat kleine dingen aan.

Wat heb je nodig voor 2 personen:
1 blik gepelde tomaten
2 tomaten in kleine stukjes
1 Zoete puntpaprika in reepjes
1 ui in halve ringen
4 eieren
Stukje feta
Half blikje kikkererwten
1 halve theelepel komijnzaad
1 laurierblad
1 eetlepel verse peterselie
1 eetlepel verse koriander en nog wat extra ter garnering
1 theelepel thijm, vers of gedroogd
1 theelepel (riet)suiker
Paar draadjes safraan 
Snuf cayennepeper
Snufje rash el hanout Half blikje water
Peper
Zout
Olie

Pak een hapjespan of wok en rooster hierin het komijnzaad en voeg daarna olie en de uien toe. Bak het geheel even.
Voeg nu de paprika toe en bak mee.
Voeg nu de tomaten en tomaten in blik toe, de kruiden, suiker en voeg het halve blikje water toe.
Laat het geheel op laag vuur rustig garen, minuut of 20.
Na 20 minuten is het een goede saus geworden.
Schep in een klein pannetje de helft van de saus en maak met een lepel kuiltjes en breek hierboven de eieren (2 per persoon).
Verkruimel nu wat feta over het gerecht en doe een deksel op de pan en laat het gerecht op laag vuur rustig garen.
Zodra de eieren gestold zijn is het gerecht klaar.
Strooi er ter garnering nog wat verse koriander over.
Het liefst krijgt ieder zijn eigen pannetje, het zou dus mooi zijn als je bij meer dan 1 persoon meerdere pannetjes hebt, anders kun je het eventueel stuk voor stuk klaarmaken of in de wok, echter kun je deze vaak niet goed afdekken (dan zou een hapjespan met deksel wellicht handiger zijn). Serveer het gerecht dan op een diep bord.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff