zondag 23 november 2014

Couscous met groente en merguezworstjes

Geen opmerkingen:
 
Couscous is veelzijdig en ik maak er graag gerechten mee. Couscous kun je zowel koud als warm gebruiken, van salades tot de warme maaltijd. Vanavond maakte ik een versie met groente in bouillon en heerlijke merguezworstjes van Brandt en Levie, begeleid door een yoghurtsaus met harissa.





Voor ongeveer 3 personen

De couscous
250 gram couscous
Half groentebouillonblokje
1 dessertlepel komijnpoeder
1 dessertlepel korianderpoeder
1 theelepel kaneel
Olijfolie, scheutje
Handje rozijnen

De couscous gaar je normaal in gekookt water, wat ik doe is in de hoeveelheid water die nodig is (in dit geval 250 ml) een half bouillonblokje oplossen en de kruiden, nu voeg ik de couscous toe en roer deze goed door met een scheutje olijfolie en een handje rozijnen. Doe de deksel op de pan en laat staan zolang als de verpakking voorschrijft. Tussentijds roer ik nog even alles door.

De groente in bouillon
Halve courgette
Halve zoete aardappel
1 rode paprika
Halve winterwortel
1 ui
1 teentje knoflook
Klein blikje linzen
Klein blikje kikkererwten
1 dessertlepel paprikapoeder
1 dessertlepel komijnpoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 dessertlepel ras el hanout
1 blokje groentebouillon
Zwarte peper
Chilipoeder
Peterselie

Snijd alle groente in stukjes: courgette in halve plakjes, wortel in plakjes, paprika in grove stukken, zoete aardappel in blokjes, ui in halve ringen, knoflook fijn snijden of persen.

Verwarm wat olie in een grote pan en fruit hierin de knoflook en ui, als alles glazig ziet voeg je de overige groente toe. Bak deze nu even een paar minuten mee. 
Voeg nu ongeveer een halve liter water toe en alle kruiden.
Laat alles in 15 minuten garen op een lage kookstand.
Proef het gerecht nog en voeg naar smaak eventueel nog wat kruiden toe.

De yoghurtsaus met harissa
250 ml dikke griekse of turkse yoghurt
1 eetlepel honing
1 eetlepel citroensap
1 scheutje olijfolie
1 dessertlepel peterselie (gedroogd of vers)
1 eetlepel harissa (of als je van pittiger houdt wat meer of indien je van minder pittig houdt, iets minder).
Peper
Zout

Roer alle ingrediënten door elkaar en voeg eventueel naar smaak nog meer of minder van iets toe. Het blijft een kwestie van smaak. Ik proef altijd veel tussentijds. En bedenk dat je altijd kunt toevoegen, dus start liever met iets minder als je twijfels (bij bijv. de harissa).

De worstjes
Bak ondertussen de worstjes....tuurlijk kun je ook merguezworstjes van de slager, supermarkt of een andere winkel gebruiken. Ik ben alleen nogal fan van Brandt & Levie, dus mocht je ze een keer tegenkomen, meenemen!

Serveren
Doe wat couscous op een bord, schep wat groente uit de bouillon op het bord met bijv. een schuimspaan en voeg naar smaak nog wat bouillon toe om de couscous wat natter en smaakvoller te maken. Leg de worstjes op het bord en serveer alles met de yoghurt harissa saus. Die perfect smaakt bij de worstjes, maar ook bij de couscous zelf.

Eet smakelijk!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff